Szkoła Podstawowa im. Kornela Makuszyńskiego w Gaworzycach

JADŁOSPIS DATA: 03.06.2024 – 07.06.2024

dzień I danie obiadowe II danie obiadowe
Poniedziałek

Zupa pomidorowa z makaronem (włoszczyzna,  koncentrat pomidorowy, śmietanka 18%, makaron
muszelki)
(1;7;9)

Gulasz z indyka,
( filet z indyka , przyprawy , mąka pszenna , śmietanka 12%)

kasza

sałata lodowa z jogurtem
naturalnym
(1;7)

Wtorek  

Zupa
z  młodej kapusty   (włoszczyzna,
porcja rosołowa, ziemniaki, kapusta biała,  
marchew, śmietanka 18%, przeprawy)
 (7;9)


Ryż zapiekany z jabłkiem, polewa śmietanowa
(ryż, jabłka, cynamon, jogurt naturalny, śmietana18%, cukier
wanilinowy )
(7)


Środa

Zupa wiosenna

(włoszczyzna, porcja rosołowa, ziemniaki, brokuł, kalafior, marchew, śmietanka 18%)

(7;9)

Kotlet mielony

 (karkówka
wieprzowa, jajka, bułka tarta, przyprawy, olej)


ziemniakami

mizeria
 (ogórek zielony, jogurt naturalny, sól, pieprz)
(1;3;7)

Czwartek

 

Zupa ogórkowa

(włoszczyzna, porcja rosołowa, ziemniaki, ogórek kiszony, natka, przyprawy,
śmietanka 18%)
(7;9)

Ryba panierowana
 (ryba
miruna,
jajka, mąka pszenna, olej),

ziemniaki,

buraczki czerwone z chrzanem
(1;3;4)

Piątek

Zupa z czerwonej soczewicy (włoszczyzna,
kości  wieprzowe, ziemniaki, soczewica
czerwona, natka, przyprawy)
(9)

 

Pierogi polskie z jogurtem/śmietaną (mleko)
(mąka pszenna(pszenica)
, jajka, ziemniaki, przyprawa, ser biały półtłusty(mleko), sól)

(1;3;7)

1-gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ), 2-skorupiaki , 3-jaja i produkty pochodne, 4-ryby i produkty pochodne, 5-orzeszki ziemne, i produkty pochodne, 6-soja i produkty pochodne, 7-mleko i produkty pochodne, 8-orzechy tj. migdały, 9-seler i produkty pochodne, 10-gorczyca  i produkty pochodne, 11-dwutlenek siarki i siarczany, 12-łubin i produkty pochodne, 13- mięczaki i produkty pochodne