Szkoła Podstawowa im. Kornela Makuszyńskiego w Gaworzycach

JADŁOSPIS DATA: 19.02.2024 – 23.02.2024

dzień I danie obiadowe II danie obiadowe
Poniedziałek

Zupa rosół z makaronem

(włoszczyzna,
porcja rosołowa, makaron pszenny, przyprawy)

(1;9)

Gulasz drobiowy
( filet z indyka
, przyprawy, cebula, mąka
pszenna, śmietana 18%),

ryż,
marchewka z groszkiem
(1;7)

Wtorek  

 

Zupa 
z czerwonej soczewicy
(włoszczyzna, kości  wieprzowe, ziemniaki, soczewica czerwona,
natka, przyprawy
)
(9)


 

Pałka z kurczaka

( pałki z kurczaka,
przyprawa do kurczaka, olej, sól, pieprz )
, ziemniaki,
sałata lodowa z jogurtem naturalnym
(7)

Środa

Zupa barszcz czerwony
( porcja rosołowa, marchew,
por, pietruszka, ziemniaki, buraki czerwone , zaprawa do barszczu, seler,  natka, przyprawy, śmietanka 18% /mleko)

(7;9)

 

Łazanki

(kapusta kiszona, kiełbasa śląska, olej, cebula,  makaron pszenny(pszenica), przyprawy)
(1;6)


Czwartek

Zupa brokułowa

(włoszczyzna, porcja rosołowa,
ziemniaki, brokuł, przyprawy, śmietanka 18%)

(7;9)

Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym
(karkówka wieprzowa, mąka
pszenna, jajka
, bułka tarta, przyprawy),

ziemniaki,
buraczki czerwone z chrzanem
(1;3)

Piątek

Zupa
krupnik

(włoszczyzna, porcja rosołowa, ziemniaki, kasza
jęczmienna,
przyprawy)

(1;9)

 

Paluszki rybne
(ryba miruna, mąka pszenna,
olej),
ziemniaki  
surówka z marchewki i selera ze śmietaną
(1;4;7;9)

1-gluten ( pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz ), 2-skorupiaki , 3-jaja i produkty pochodne, 4-ryby i produkty pochodne, 5-orzeszki ziemne, i produkty pochodne, 6-soja i produkty pochodne, 7-mleko i produkty pochodne, 8-orzechy tj. migdały, 9-seler i produkty pochodne, 10-gorczyca  i produkty pochodne, 11-dwutlenek siarki i siarczany, 12-łubin i produkty pochodne, 13- mięczaki i produkty pochodne