Jesień to doskonały moment, aby dzieci spędziły czas na łonie natury. Uczniowie klasy 4b wraz z wychowawcą p. Agnieszką Samul wybrali się we wtorek 21 października na zajęcia terenowe do Jakubowa Lubińskiego, gdzie znajduje się Zagroda Edukacyjna „Świerkowe Zacisze”. Podczas wyjazdu czwartoklasiści zwiedzili skansen dawnego sprzętu rolniczego oraz dawnego gospodarstwa domowego. Wiele radości wzbudziło zaproszenie do aktywnego udziału w życiu codziennym sprzed lat. Pralnia stała się miejscem pełnym śmiechu. Kreatywnym elementem wycieczki było własnoręczne wykonywanie mydełek, które dzieci zabrały ze sobą do domu na pamiątkę. Kolejnym punktem programu były warsztaty pt. „Jak powstaje masło”, podczas których każdy miał okazję poczuć się jak prawdziwy mistrz masła! Kulminacyjnym momentem warsztatów była degustacja, podczas której uczniowie dumnie smarowali własnoręcznie wyrobionym masłem świeże kromki chleba. To było nie tylko pyszne przeżycie, ale również doskonała lekcja o tym, skąd pochodzi jedzenie, które codziennie spożywamy. Wycieczka została zakończona wspólnym ogniskiem oraz grami i zabawami na świeżym powietrzu.
Koszt zajęć edukacyjnych został pokryty przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, dzięki zakwalifikowaniu się naszej szkoły do programu wycieczek edukacyjnych dla uczniów szkół podstawowych pod nazwą „Wyprawy terenowe z Etnoekipą”. W każdym z 16 województw odbyło się tylko kilka takich wyjazdów, zatem nasza szkoła czuje się wyróżniona, że znalazła się w tym niewielkim gronie.
Koordynator „Wypraw terenowych z Etnoekipą”
Agnieszka Samul
Więcej zdjęć w linku: https://photos.app.goo.gl/2aKJyx9Mes96TvVL6





