W atrakcyjnym pejzażu dawnej wsi, w zabytkowych wnętrzach, w kontakcie z autentycznymi przedmiotami kultury ludowej uczniowie klas II a, II b i III a w dniu 12 czerwca przeżyli niezwykłą przygodę edukacyjną. Przekonali się że „ Nie święci garnki lepią” – wykonali je sami na kole garncarskim. Trudno sobie wyobrazić dawną wieś bez krów, mleka i masła. Masło zna każde dziecko, a tradycyjny proces jego powstawania zobaczyli dopiero w Ochli. W drewnianych maselnicach zwanych również kierzynkami uczestnicy lekcji muzealnej własnoręcznie wyrobili złociste masło oraz maślankę. Na koniec tej „maślanej biesiady” każdy mógł skosztować pajdę chleba ze „swoim” masłem i maślankę, a ich smak na długo zostanie w pamięci. Spacer z przewodnikiem po skansenie to powrót do przeszłości, do domów krytych strzechą, kuźni, gospodarstwa, studni z żurawiem, winiarni, szkoły z kałamarzem, trzcinką i ławkami innymi niż teraz.
Więcej zdjęć w linku: https://photos.app.goo.gl/KNyLFMHj4iExgDvo7
Link do filmiku- wykonanie masła: https://drive.google.com/file/d/1y3C_LDYFUkRQVvOj6IOS_CwFsqCLIsKn/view?usp=sharing